Nieuw: De horrorboerderij

Vandaag (12 juni) was de tweede en laatste zittingsdag van de rechtszaak tegen Michel K. en Paul W., de eigenaren van de voormalige zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde, inmiddels beter bekend als ‘de horrorboerderij’. Strafeis: 5 jaar en 4 maanden gevangenis. Vandaag verschijnt ook het boek De horrorboerderij over deze zaak en over de beschuldigingen van stelselmatige mishandeling van gehandicapte bewoners en sadistische vernederingen. Het boek onthult een heel ander verhaal dan tot nog toe naar voren is gekomen, ook gedurende de rechtszaak.

In april 2023 leidden twee uitzendingen van Alberto Stegemans programma ‘Undercover in Nederland’ tot een mediastorm en landelijke verontwaardiging. De journalist/programmamaker ‘onthulde’ de verschrikkingen in de zorgboerderij. Politie en inspectie traden op, verontruste burgers namen het heft in eigen hand en verjoegen de eigenaren Michel en Paul en hun familieleden.

Kritiek en weerwoord

Het boek De horrorboerderij vertelt over bewerkt beeldmateriaal en onbetrouwbare getuigenissen. Over politieverhoren zonder kritiek en weerwoord. Het vertelt over de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd die beschuldigingen in rapportages als feiten naar buiten brengt. Ook vertelt De horrorboerderij over haatgroepen en doodsbedreigingen, waarin feit en werkelijkheid ten onder gaan.

Feiten en verhoren

De horrorboerderij is geschreven op basis van zo veel mogelijk feiten, vastgelegd in getuigenverhoren, geheime opnames, officiële rapportages, televisie-uitzendingen, krantenartikelen en mail- en haatberichten. Auteur is Jitske Willemsen, schrijver en journalist. Ze is getrouwd met Michel K., haar vader is Paul W.. Vanaf 2020 was ze administratief medewerker bij de zorgboerderij. Hoewel zelf geen verdachte in de zaak, leeft ze net zoals de rest van haar familie wegens doodsbedreigingen en fysieke aanvallen al enige tijd met haar gezin op diverse onderduikadressen. Daar doet ze onderzoek naar de toedracht op en rondom de zorgboerderij.