[gtranslate]

Première lezingen ‘Commandant in vier missies’

Gisteravond in  Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk was de première van de lezing ‘Commandant in vier missies’. De avond was georganiseerd door Veteranen Steenwijkerland, met bijzonder dank aan haar voorzitter Jos van den Nouland.

Voor een volle zaal sprak luitenant-generaal b.d. Kees Matthijssen over zijn ervaringen als commandant in Bosnië en Herzegovina, Irak, Afghanistan en Mali. Hij deelde hierbij de leiderschapslessen die toepasbaar zijn in elk soort organisatie, militair en zeker ook civiel.

Bijzondere indruk maakte zijn verhaal over de dramatische val van de enclave Srebrenica. Met beelden en radiofragmenten illustreerde hij de chaotische situatie. De vele vragen uit het publiek na de lezing toonde hoe groot nog altijd de betrokkenheid is bij deze zwarte bladzijde uit de krijgsgeschiedenis. Na afloop was er gelegenheid om zijn boek ‘Commandant in vier missies’ te kopen en te laten signeren.

Kees Matthijssen (1961) diende bij Defensie van 1981 tot 2023. Hij was onder andere compagniescommandant in Srebrenica (1995), bataljonscommandant in Irak (2004), taskforce commandant in Afghanistan (2008/2009) en force commander in Mali (2022/2023). Voor zijn (inter)nationale inzet voor vrede en veiligheid is hij drager van o.a. het Duitse Ehrenkreuz der Bundeswehr en het Franse Légion d’honneur. Kees is Koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Hij is ook de enige Nederlandse militair die de afgelopen vier decennia tijdens uitzendingen op alle niveaus als commandant heeft gediend.

Tags :

Delen:

Meer nieuws