[gtranslate]

Veteraan Oetse Tamminga schrijft boek over zijn ervaring met PTSS

Op donderdag 26 november 2020 tekent Cees Wijburg van Fonds Gehandicaptensport (links) namens veteraan Oetse Tamminga het uitgeefcontract voor diens nieuwe boek.  Oetse is via een videolink aanwezig. Rechts in beeld zijn broer Jelle Tamminga, die nauw en inhoudelijk bij het project betrokken is. In het midden Siebe Huizinga namens de uitgeverij.

Vier maanden in Uruzgan, Afghanistan, tekenden het leven van Oetse Tamminga. Acht keer stond hij er oog in oog met de dood, zíjn dood. Die herhaaldelijke confrontatie liet onzichtbare wonden en littekens achter. Hij nam ze mee naar huis, zonder zich van ze bewust te zijn. Ook zijn directe omgeving herkende ze niet. Genezing bleef uit en Oetse belandde steeds dieper in een heftige, persoonlijke crisis.

‘PTSS is een handicap, zoals het missen van een ledemaat. Alleen is de handicap fysiek niet direct zichtbaar,’ zegt Cees Wijburg, die net als Oetse en broer Jelle streeft naar meer bekendheid en begrip voor het fenomeen. ‘Als vrienden en familieleden de verschijnselen kunnen herkennen, kunnen ze helpen bijdragen aan het herstel,’ vindt Jelle.

Oetse en Jelle Tamminga zijn initiatiefnemers van Ask the Mountains: wandeltochten in de bergen voor mannen en vrouwen met PTSS – én voor hun naasten. ‘In de ruige omgeving die hem als militair zo vertrouwd is,’ schrijft Olof van Joolen in De Telegraaf, ‘krijgt hij weer nieuwe energie. De berg voelt als een analogie voor wat hij zelf aan het doen is in zijn leven. ,,Het oplopen kost moeite. Elke stap. Maar als je dan boven bent, geeft dat zo’n energieboost” (…)

Fonds Gehandicaptensport en het Veteraneninstituut zijn enthousiast over het project.

Het boek van Oetse Tamminga  zal in het voorjaar van 2021 verschijnen.

Meer nieuws