[gtranslate]

Wéér gedoe rond boek Marco Kroon

AD, 10 juni 2020‘Defensie oefent druk uit om geen promotie te maken’

De omstreden oorlogsheld Marco Kroon is door Defensie op het matje geroepen omdat hij reclame maakte voor een oorlogsroman waarin hij een van de hoofdrollen speelt. Dat stelt Kompas, de uitgeverij van het boek.

Defensie bevestigt dat er inderdaad een gesprek is geweest met Kroon, maar spreekt tegelijkertijd van een storm in een glas water. ,,Het is absolute nonsens dat er sprake zou zijn van arbeidsrechtelijke consequenties.”

Het Kabul Complot_Marco Kroon_Rick Staal
Het Kabul complot. Huiveringwekkende spanning, zinderende actie en een bloedstollend complot. Marco Kroon is zowel kwetsbaar als sterk in zijn rol. Dit is een biografische thriller van formaat, die zich afspeelt in de schemer tussen fictie en werkelijkheid.

De onderscheiden militair maakte anderhalve maand geleden op zijn website reclame voor Het Kabul Complot, de deze maand verschenen spionagethriller. In het boek wordt gesuggereerd dat de oorlogsheld slachtoffer is geworden van een schimmig complot. Het verhaal zet de beschuldigingen van de afgelopen tien jaar aan het adres van Kroon in een ‘nieuw en verontrustend daglicht’, belooft Kompas, dat eerder drie boeken publiceerde van Kroons hand.

Defensie hoorde van Het Kabul Complot en besloot contact met Kroon op te nemen. De Koninklijke Landmacht was niet bekend met de inhoud van het boek, laat een woordvoerder van Defensie weten. ,,Het leek ons verstandig om vroegtijdig met Marco het gesprek aan te gaan en hem te adviseren de promotie van de site te halen. Dat heeft ook te maken met het vorige boek van Marco, waarin bepaalde staatsgeheimen stonden. Dit boek gaat kennelijk over precies dezelfde periode, dus hebben we hem gevraagd hier voorzichtig mee om te gaan.”

Een woordvoerder van uitgeverij Kompas benadrukt dat Marco Kroon op geen enkele manier verantwoordelijk is voor de inhoud van het boek. De oorlogsheld heeft enkel voor publicatie van het boek toestemming gegeven voor het gebruik van zijn naam en portret. ,,Hij baalt ervan dat het hém wordt aangerekend als er verhalen over zijn persoon geschreven worden. Het voelt alsof hij iedere dag op eieren loopt.”

Het verschijnen van Het Kabul Complot zou voor Kroon consequenties kunnen hebben, stelt de uitgever. Defensie ontkent dit. ,,We kennen de inhoud niet, maar iedereen in Nederland mag een boek uitbrengen. Dat wij zogenaamd enorme druk op Marco uitoefenen is het verhaal van de uitgever. Die wil het boek natuurlijk mooi onder de aandacht brengen. Voor ons is het een storm in een glas water.”

Delen:

Meer nieuws