[gtranslate]

Eerste exemplaar ‘First responder’ overhandigd aan minister Ank Bijleveld

Apeldoorn, 26 april 2021 – Minister van Defensie Ank Bijleveld neemt bij monument ‘De Naald’ in Apeldoorn het eerste exemplaar van het boek First Responder, de mens achter het uniform in ontvangst. Op Koninginnedag 2009 vond hier de aanslag plaats op de Koninklijke Familie. Marechaussee-biker Renaldo Ishaak, schrijver van First Responder, was die dag als een van de eersten ter plaatse. Met de uitreiking van het boek vraagt Ishaak aandacht voor de impact van incidenten op hulpverleners.

Gebaar van erkenning

De overhandiging van het eerste exemplaar van First Responder is een gebaar van erkenning voor militairen, marechaussees, politieagenten, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners die niet zelden heftige incidenten meemaken. Deze ervaringen kunnen op termijn leiden tot een posttraumatisch stresssyndroom. PTSS is een uiterst ingrijpende, sluipende stressstoornis, lastig te onderkennen en vaak omgeven door taboes.

Boekpresentatie

Donderdag 29 april aanstaande vindt in het Gemeentehuis Apeldoorn in klein gezelschap de boekpresentatie plaats. Een van de sprekers is burgemeester Heerts van Apeldoorn. De burgemeester en luitenant-generaal Leijtens, commandant Koninklijke Marechaussee, nemen een gesigneerd exemplaar van First Responder in ontvangst. Voorzitter van de bijeenkomst is Cees Wijburg.

Renaldo Ishaak

Renaldo Ishaak, teamleider bij de Koninklijke Marechaussee, beleefde de Schipholbrand, de vliegtuigramp met Turkish Airlines, de aanslag op Koninginnedag en andere grote en kleine incidenten. De heftige ervaringen leidden bij hem tot PTSS: posttraumatisch stresssyndroom. Ishaak is een van de initiatiefnemers van Bluesupport: een netwerk van (oud-) collega’s, dat de impact van het werk in uniform bespreekbaar maakt.

 

First Responder, de mens achter het uniform, heeft een voorwoord van Menno Reemeijer: hoofd woordvoering Directie Communicatie van het ministerie van Defensie. Als verslaggever voor NOS TV was hij in 2009 zelf getuige van de aanslag op Koninginnedag.

Meer nieuws