Imtech: The Meaning of Life 17 augustus 2015 – Posted in: Blog – Tags: , , , ,

Mr. Creosote uit The Meaning of Life

Mr. Creosote uit The Meaning of Life

‘Oh shit! It’s Mr. Creosote!’ zegt een van de aquariumvissen als de man binnenkomt. De Maître d’, John Cleese, begroet de zwaarlijvige restaurantbezoeker:

‘Ah, good afternoon, sir; and how are we today?’
‘Better.’
‘Better?’
‘Better get a bucket, I’m gonna throw up.’

Maître d’ leest het menu voor. Mr. Creosote bestelt: moules marinières, pâté de foie gras, kaviaar, hazenpeper met een saus van truffels, bacon, Grand Marnier, anchovis en room… Mr. Creosote vreet en kotst en vreet en kotst. In de emmer, naast de emmer, op de tafel, op de grond. Tot, eindelijk: ‘I’m stuffed.’ Maître d’ biedt hem nog een mintje aan, eentje maar. Mr. Creosote ontploft. Zijn buik breekt open en halfverteerde voedselresten vliegen door het restaurant. Andere gasten beginnen ook te kosten en vluchten weg. Glazig kijkt Mr. Creosote om zich heen. De Maître d’ loopt naar hem toe: ‘The cheque, monsieur.’

imtechWat was The meaning of life van Imtech? Was die in overeenstemming met de kernwaarden van het bedrijf: We waarderen onze klanten en medewerkers. We werken veilig en nemen verantwoordelijkheid. We werken integer. We doen er alles aan om te excelleren? Ja, die waarden leefden op de werkvloer. Maar hoog in het penthouse, waar de bestuurders en commissarissen woonden en nog steeds wonen, leefden andere waarden: die van omzet en winst. Jaar op jaar vrat dat Imtech zich vol met mooie cijfers, met de financiële variant van ganzenlever en kaviaar, truffels en Grand Marnier en als aperitief onder meer nog wat flessen Château Latour en een zesliterfles Champagne. Het kon niet vol genoeg en het kon niet dik genoeg.

david hulsenboom

David Hulsenboom; Oh nee, ik ben een FTE!

Schijnbaar succesvol vrat het zich vol met goede resultaten. Soms doen resultaatgerichte organisaties dit direct ten koste van hun medewerkers. Dan worden die resultaten behaald door mensen weg te sturen. Rode cijfers worden met een trucje zwartgekleurd en het vreten gaat verder, zoals David Hulsenboom dit laat zien in zijn boek ‘Oh Néé, ik ben een FTE!’. Bij Imtech niet. Daar overheerste een piramidespel: overnames met geleend geld, papieren winsten, fraude… Alles om maar tot geweldige resultaten te komen, want daarop was de focus. Tot de boel ontplofte. ‘The cheque, monsieur?’